1

1

熱門文章

2020/9/14

【 電 影 工 業 】










【 電 影 工 業 】
"每個燒友的劇院之聲都是獨一無二"

"Cheers"





FILM/mono
歐系
FILM/mono
歐系




Western Electric.
Biografägaren nr 17, den 16 november 1929.

Då Biografägareförbundet uppmanade och alltjämt uppmanar biograf ägarna till att icke förivra sig vid inköp av ljudfilmsapparater, så beror detta till en väsentlig del på de höga priser, dessa apparater betinga. De högsta priserna ha fordrats för Western Electric och den kritik, som riktats mot priserna, har därför i första hand träffat den firman. Det är emellertid icke mer än vanlig publicistisk lojalitet att även låta motparten få framföra sin mening och sitt försvar. Det är detta, som direktören för Swedish Western Electric Company, Henning Müller, i nedanstående artikel gör.

Enligt meddelande till det svenska Western Electric-bolaget hade den 19 oktober installerats 3.443 Western Electric-anläggningar i 38 olika länder över hela världen och tecknats kontrakt för ytterligare 876 installationer.

För att förklara varför så många teaterägare valt just Western Electric räcker ej med att säga, att Western Electric var först ute och därför kunde kapa åt sig de flesta kunderna. Svaret är nog helt enkelt det, att Western Electric har vunnit allmänhetens förtroende. Detta förtroende grundar sig dels på att erfarenheten visat, att Western Electrics anläggningar äro goda och tillförlitliga, dels på kännedomen om, att Western Electric är ett bolag med sådana tillgångar och sådan organisation, att man kan vara förvissad om att det skall vara istånd att fullgöra sin förpliktelser såväl beträffande fullgoda installationer som underhållandet av de installerade anläggningarna.

Western Electrics apparater.
I ett par avseenden skiljer sig Western Electrics maskiner från alla andra fabrikat. Intet annat fabrikat är försett med motorkontrollåda. Denna har till uppgift att reglera den hastighet, med vilken filmen passerar genom projektorn, och är absolut nödvändig för god ljudåtergivning. Kontrollanordningen verkar så, att oberoende av alla förändringar hos den elektriska ström, som driver projektorn, denna arbetar med en konstant hastighet som icke varierar med mer än högst 1/10 procent. Alla veta, att den elektriska ström, som erhålles både i städer och på landet, är mer eller mindre ojämn. Givet är, att alla fluktuationer i strömmen inverka på de motorer, som drivas av densamma. Hur detta verkar på en ljudfilmsanläggning illustreras bäst genom en jämförelse med en grammofon med utsliten fjäder. Det låter inte vackert när farten börjar gå ned hos grammofonskivan och samtidigt tonen helt vemodigt sjunker. Om man sedan tänker sig hur det skulle låta i en grammofon där farten ibland stiger och tonen följaktligen höjes och ibland sjunker så är det lätt att förstå hur viktig denna anordning är för en ljudfilmsanläggning.

En annan sak att uppmärksamma är också, att en ljudfilm måste återgivas med precis samma hastighet som den vid vilken den inspelats. Vid stumfilm kan ju filmen köras hur fort eller långsamt man vill, och ibland kan t. ex. trafikbilder bli mycket lustiga om filmen köres mycket fort. Detta är emellertid omöjligt vid ljudfilm. Minsta avvikelse vid återgivningen från inspelnnigshastigheten inverkar på ljudet. Vid Western Electric-apparater ha sådana avvikelser omöjliggjorts därigenom, att de motorer, som driva inspelningskamerorna, på elektrisk väg äro förbundna med upptagningsmaskinerna för ljudet och regleras medelst en kontrollåda motsvarande den som kommer till användning i återgivningsmaskinerna i teatern.

Dessa kontrollanordningar äro nödvändiga, men tyvärr äro de också dyrbara. Genom att taga bort dem skulle Western Electric kunna betydligt sänka sina priser, men detta skulle samtidigt betyda en sänkning av anläggningens kvalitet och göra den mindre tillförlitlig.

Högtalaren är givetvis en mycket viktig del av en ljudfilmsanläggning. Western Electrics högtalare äro mycket stora och deras ljudöppning mäter omkring 1,25 X 1,50 m. Dessa högtalare återgiva naturtroget alla ljud mellan periodtalen 60 till 6.000. De återgiva sålunda ljudet från alla de instrument, som vanligen ingå i en orkester, bastrumman återgives lika väl som piccoloflöjten. Som exempel kan anföras, att en mansröst har ett periodtal av omkring 125 och en kvinnoröst omkring det dubbla. Om någon av de lägre tonerna i ljudskalan skulle bortfalla skulle man genast märka brist på fyllighet i ljudåtergivningen. Det är för att kunna återgiva dessa låga fylliga toner, som Western Electrics högtalare måst konstrueras med denna stora ljudöppning. Å andra sidan skulle, om de höga tonerna med sina högre periodtal bortfölle, musiken förlora all glans och skönhet. Violinmusik skulle t. ex. icke kunna återgivas. Genom sin konstruktion kunna Western Electrics högtalare återgiva, inom de ovan angivna gränserna, såväl de låga och fylliga som de höga och klara tonerna.

Det är också av vikt att den rätta illusionen erhålles vid ljudåtergivningen. Därför placeras högtalarna bakom duken på lagom höjd så att åhöraren, eller snarare åskådaren, får intryck av att ljudet kommer ur den på duken uppträdande personens mun. Vidare kunna högtalarna inriktas så, att ljudet fördelas jämnt över hela teatern, samtidigt som sådana punkter som kunna tänkas skapa ekon eller vibrationer, undvikas.

Western Electrics priser.
Ofta nog får man höra, att Western Electrics maskiner nog äro bra, men att de äro för dyra. Det är sant att Western Electrics maskinerna äro dyra, men det är ju så, att kvalitetsarbete alltid är dyrt. Detta är en sanning, som torde vara välkänd i Sverige där kvalitetsarbete alltid satts högre än massproduktion. Var och en, som närmare besiktigat en Western Electric-maskin och som något förstår sig på sådana saker, måste medgiva, att dessa maskiner äro vackra prov på gott kvalitetsarbete.

Icke heller är den förtjänst, som Western Electric har på sina anläggningar, oskäligt hög. Som bekant finns det en överenskommelse mellan Western Electric och de stora inspelningsbolagen Warner Brothers, First National, Paramount, Fox, Metro-Goldwyn, Universal m. fl. Dessa bolag inspela sina films på Western Electrics maskiner och hava genom avtalet förbundit sig att icke låta köra filmerna på andra maskiner än sådana, som äro jämngoda med Western Electrics. Om nu detta avtal skulle komma att noga följas, skulle det lätteligen kunna medföra en monopolställning för Western Electric, som skulle kunna använda sin ställning till att begära vilka priser som helst. Därför finns också en punkt i avtalet som noga begränsar den förtjänst Western Electric är berättigat att göra på varje installation, och som bestämmer, att varje överskjutande förtjänst skall användas för åstadkommande av prissänkningar och för arbete på apparaternas ytterligare förbättring. Åtminstone denna del av avtalet följes noga.

Western Electrics strävan är att för en skälig förtjänst göra fullgott arbete. Om detta arbete blir dyrbart så beror detta som sagt på att att kvalitetsarbete alltid är dyrbart.

Western Electric i och för sig är ett mycket stort företag, som dessutom har bakom sig ett ännu mycket större och rikare företag, det amerikanska Bell-telefonbolaget. Om dessa bolag icke kunna producera en fullgod ljudfilmsanläggning till billigt pris så kunna inga andra det heller.

Till sist vill jag framhålla, att Western Electric är ett bolag som arbetar på lång sikt. Dess mening är icke att nu söka placera så många maskiner som möjligt för att sedan överlämna åt kunderna att sköta anläggningarna bäst de kunna. Western Electrics besiktningstjänst syftar just på motsatsen. Bolaget har kommit till Sverige för att stanna och dess organisation är uppbyggd med tanke därpå. Western Electric vet av erfarenhet hur absolut nödvändig god service är för att en ljudfilmsteater skall kunna gå oklanderligt och har inrättat sig för att alltid kunna fullgöra denna service-tjänst. Bolaget har på lämpliga platser ordnat fullständiga nederlag av reservdelar och vad eljest som kan behövas och har anställt en stab av särskilt utbildade ingenjörer. Denna organisation har det dubbla syftet att garantera Western Electrics kunder att de alltid skola kunna erhålla den service vartill de äro berättigade, och att garantera Western Electric att dess maskiner alltid skola fungera på ett sätt som motsvarar Western Electrics anspråk på förstklassig ljudåtergivning.

Henning Müller.






真不知道是牛教練"握力強"還是工具不耐!










 

沒有留言:

張貼留言